یك اقتصاددان:

تا صنعت به جای نفت نیاید وضعیت همین است

تا صنعت به جای نفت نیاید وضعیت همین است ساسان گستر: یك اقتصاددان با اشاره به اینكه اگر صنعت قدرتمندی داشتیم وضعیت فعلی در بازارهای سرمایه ای اتفاق نمی افتاد حوزه های گاز، پتروشیمی، معادن فلزی، كانی های غیرفلزی، نساجی، كفش و پوشاك را همچون صنایع رقابتی نام برد.



به گزارش ساسان گستر به نقل از ایسنا، كشورهای در حال توسعه برای زیست اقتصادی خود نیازمند داشتن رشد اقتصادی پایدار هستند. رشد اقتصادی پایدار مقوله ای است كه نمی توان با اتكا به منابع معدنی همچون نفت آن را محقق كرد. چون كه نفت علاوه بر اینكه منبع قابل اطمینانی نیست (نمونه اش همین قضایای مربوط به افزایش تولید نفت توسط اوپك)، اساسا نمی تواند مولد هم باشد. مولد به این معنا كه نفت نمی تواند باعث اشتغال مولد و یا رفع احتیاجات یك ملت به خودی خود باشد. ما تنها از فروش نفت ارزی به دستمان می رسد كه با آن می توانیم كالاهای مورد نیازمان را خریداری نماییم.
از جانب دیگر زمانی كه سیل منابع نفتی وارد اقتصاد كشورها می گردد اگر برنامه ریزان به چگونگی هزینه درست آن فكر نكنند، در نخستین گام آن منابع مصرف و تباه می گردد. انواع كالای مصرفی با استفاده از پول های بادآورده نفتی وارد كشورهای نفتی می شوند. به همین موازات توقع و سطح زندگی مردم هم بالاتر می رود و به سبك زندگی لوكس تری هم گرایش پیدا می كنند. بازار بومی كشورها به علت افزایش ناگهانی تقاضا برای مصرف كالا توان برآورده ساختن این نیازها را ندارد و مجبور به واردات از خارج كشور است.
صنایع و تولیدات بومی در چنین فضایی خصوصا اگر كشوری كمتر توسعه یافته باشد توان برآورده ساختن این حجم عظیم از كالاهای مصرفی را ندارند و از طرفی به علت شیوه تولید سنتی تر و كیفیت كمتر، توان رقابت با صنایع وارداتی خارجی را ندارند و خود به خود به تعطیلی كشیده می شوند در نتیجه خیلی از نیروهای انسانی كه تا قبل از این در این صنایع مشغول به كار بودند بیكار می شوند.
به همین خاطر دیگر سرمایه داران داخلی هم به علت سودده نبودن فعالیت های تولیدی تلاش می كنند سرمایه خویش را به جای صنعت و تولید به بازارهای مالی اقتصاد و یا دلالی ببرند. امری كه اساسا به علت ماهیت غیرتولیدی خود نمی تواند مولد و یا اشتغال زا باشد. در نتیجه بخش غیرتولیدی اقتصاد و مشاغل در رابطه با فعالیت های دلالی و خدماتی حجیم تر و بخش تولیدی كه مستقیما سبب جذب نیروی كار و حل مشكل بیكاری می شود، روز به روز كوچك تر و ضعیف تر می گردد. آن بخش كوچكتر تولید در این كشورها هم به علت عدم كارایی و بهره وری لازم به تدریج جایگاه خویش را از دست خواهد داد.

در همین رابطه مرتضی عمادزاده - كارشناس مسائل اقتصادی - در گفت وگو با ایسنا، با بیان این كه تلاطمات به وجود آمده در حوزه های مربوط به بازار سرمایه به خاطر عدم وجود زیرساخت های پایدار صنعتی است، اظهار داشت: دولت برای تغییر این شرایط باید بتواند فضای فعالیت را برای صنایع فراهم آورد و خود نقش نظارتگر را ایفا كند. این كه انتظار داشته باشیم دولت خودش بخواهد پرچم دار فعالیت های صنعتی بشود تصور صحیحی نیست، بلكه دولت باید اجازه دهد صنعت كار خویش را انجام دهد.

وی با بیان این كه جلوگیری از واردات بی رویه و ورود كالاهای قاچاق به كشور یكی از اصلی ترین راه های پشتیبانی از صنعت است، اظهار نمود: صنعت كشور به شرط وجود یك عزم استراتژیك می تواند در ۱۰ سال آینده به اندازه ای از بلوغ برسد كه ما بتوانیم بر آن تكیه نماییم.

این دكترای اقتصاد پولی همینطور به حوزه هایی كه فعالیت های صنعتی ما می تواند در آن به رقابت بپردازند اشاره نمود و افزود: در حوزه هایی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، معادن فلزی، كانی های غیرفلزی، نساجی، كفش و پوشاك ما توان بسیار خوبی برای رشد داریم به شرطی كه دولت بتواند از ورود كالای قاچاق در این حوزه ها جلوگیری كند.

وی همینطور با اشاره به تلاطمات پیش آمده در حوزه بازارهای سرمایه و حجم نقدینگی، اظهار نمود: تا زمانی كه ما پول نفت را به ریال تبدیل نماییم و در اقتصادمان وارد می نماییم وضعیت به همین شكل خواهد بود. اساسا تا وقتی كه نفت در اقتصاد ما یك منبع قابل اتكاء در اقتصاد است وضعیت نقدینگی به همین شكل خواهد بود.

گفتنی است از اواسط سال قبل بود كه بانك مركزی تصمیم گرفت تا نرخ سود سپرده های بانكی را كم كند، اتفاقی كه بعضی از كارشناسان بعنوان نقطه آغاز حركت سیل نقدینگی های ریالی در اقتصاد از آن نام می برند. این نقدینگی های خارج شده از بانك ها بر خلاف تصور سیاستگذاران به حوزه های تولیدی و صنعتی وارد نشد بلكه به سمت بازارهای پولی و ارزی روانه شد و سبب شد تا افزایش قیمت ها در بازار ارزهای خارجی ركورد بزند.




1397/04/18
15:23:19
5.0 از 5 امتیاز
4315
تگهای خبر: ارز , اشتغال , بازار , تولید
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات