پول مقابله با كرونا را از كجا درآوریم؟

پول مقابله با كرونا را از كجا درآوریم؟ ساسان گستر: باتوجه به اهمیت تامین منابع مالی برای مهار كرونا و جبران خسارات آن، عده ای از اقتصاددانان معتقدند كه می توان دراین زمینه از روش هایی همچون تخصیص اعتبار توسط بانك مركزی، دریافت كمك های خارج از كشور در صورت امكان، تامین مواد بهداشتی و سایر موارد مورد نیاز از خارج در صورت وجود كسری در این اقلام بهره برد اما مهم تر از آن شفاف سازی در تامین منابع مالی مقابله با كرونا و نحوه صرف كردن آن هاست.


به گزارش ساسان گستر به نقل از ایسنا، شیوع ویروس كرونا نه فقط سلامت و روان مردم را در كشور ما و سایر مناطق درگیر این ویروس تهدید می كند، بلكه با كاهش مراجعات حضوری در اماكن عمومی در ماه پایانی سال كه عموما روزهای پررونقی برای كسب وكارهای خرد و كارگران فصلی بود، به فعالان تجاری، اصناف مختلف و كارگران آنها لطمه های جدی وارد كرد.
در پی این مساله نیز، بتازگی ائتلاف اصحاب زنان اصلاح طلب در اطلاعیه ای خواهان تامین نیازهای بهداشتی مردم بوسیله صندوق توسعه ملی شده و اعلام نموده اند كه باتوجه به شرایطی كه مردم برای جلوگیری از انتشار ویروس كرونا در خانه های خود قرنطینه شده اند و درآمد روزانه آنها كاهش یافته و به كسادی كسب وكارها در نوروز منتهی شد، لازم است فشارهای موجود با برداشت از صندوق توسعه ملی اقداماتی را برای ترمیم این اوضاع انجام دهیم.
صندوق توسعه ملی از اوایل دهه ۹۰ بمنظور ذخیره قسمتی از درآمدهای سالانه صادرات نفت و فرآورده های آن برای پشتیبانی از نسل آینده و همین طور توسعه كشور بوجود آمد. در این سال ها بر طبق آنچه در قانون برنامه پنج ساله تعیین می شود، دولت موظف به پرداخت سهم صندوق است؛ بطوریكه طبق برنامه پنجم توسعه باید در سال اول ۲۰ درصد و به دنبال آن سالانه سه درصد به آن اضافه می شد. همین طور با برنامه ششم توسعه باید ۳۰ درصد از منابع نفتی به حساب صندوق واریز و سالانه دو درصد دیگر بر آن افزوده شود.
گرچه در سال های اخیر باتوجه به كاهش درآمدهای نفتی دولت اغلب این منابع را بر طبق درصد پیش بینی شده واریز نكرده است، اما باتوجه به شرایطی كه پیش آمده دولت ها برداشت هایی خارج از چارچوب و اساسنامه آن نیز وجود داشته است؛ به شكلی كه بنا به حوادث یا كمبودهای مالی دولت با ارائه پیشنهاد برداشت از صندوق توسعه ملی و موافقت مقام معظم رهبری از این منابع بهره برد.
در حالیكه عملی شدن این پیشنهاد به دستور مقام معظم رهبری بستگی دارد و نیز با توجه به این كه تابحال دولت و مجلس شورای اسلامی پیشنهادی در این رابطه بطور رسمی مطرح نكرده اند، عده ای از اقتصاددان احتمالات و جزئیات عملیاتی شدن این پیشنهاد را تحلیل كردند.

تخصیص خط اعتباری توسط بانك مركزی
در این زمینه یك كارشناس اقتصادی معتقد می باشد كه حالا برداشت از صندوق توسعه ملی موضوعیت ندارد و بهتر است بانك مركزی برای پشتیبانی از برخی صنوف و طبقات كم درآمد لطمه دیده از شیوع این ویروس، یك خط اعتباری اختصاص بدهد.
طبق گفته یك اقتصاددان دیگر، صندوق توسعه ملی برای تامین مایحتاج مقابله با كرونا، منابع قابل توجهی در اختیار ندارد و اگر منابعی هم داشته باشد، به سبب تحریم ها بطور مستقیم قابل استفاده نیستند.

صندوق توسعه ملی منابع قابل توجهی ندارد
این كارشناس اقتصادی مهم ترین اقدام دراین زمینه را كنترل و مهار شیوع ویروس كرونا می داند و پیشنهاداتی در زمینه تامین اقلام موردنیاز برای ریشه كن كردن این ویروس مطرح می كند كه شامل استفاده كردن كارخانه های تولیدی مواد شوینده، ضدعفونی و بهداشتی از ظرفیت های تولیدی خود برای افزایش میزان تولید، دریافت كمك هایی خارج از كشور در صورت امكان، تامین مواد بهداشتی و سایر موارد مورد نیاز از خارج در صورت وجود كسری در این اقلام و منابع مالی می شود.
موضوع دیگری كه حائز اهمیت حفظ جان مردم یك كشور در مواقع بحرانی همچون شیوع ویروس كروناست و دراین زمینه هیچ جای ریسكی وجود ندارد و تمام تلاش مسئولان باید برای مهار شیوع این ویروس و حفظ جان مردم باشد كه بر طبق گفته یك كارشناس اقتصادی، در شرایط انتشار ویروس كرونا، برداشت از صندوق توسعه ملی و صندوق بین المللی پول كاملا توجیه پذیر است، اما اینكه منابع مالی در كجا و در چه زمینه ای خرج شده اند، باید شفاف سازی شوند.
به اعتقاد این اقتصاددان، دولت باید از كانال های مالی مختلف برای جبران خسارات كرونا و مقابله جدی با این ویروس قرض بگیرد و در راه های درست خرج كند زیرا، هر گونه خرج كردن در این مورد به سبب درخطر بودن جان یك ملت قابل توجیه است.

درخواست ۵ میلیارد دلاری برای مقابله با كرونا در انتظار پذیرفته شدن
علاوه براین، رئیس صندوق بین المللی پول چند روز پیش در بیانیه رسمی و نیز مصاحبه ای كه داشت صریحا اعلام نمود كه جامعه بین الملل از صندوق بین المللی پول خواسته تا با ابزارهای مالی خود به كمك كشورهای درگیر با شیوع ویروس كرونا بشتابد و پشتیبانی ها را در چارچوب كمك های مالی اضطراری به میزان ۵۰ میلیارد دلار اعطا كنند.
پس از مطرح شدن این موضوع، رئیس كل بانك مركزی هم در نامه ای به رئیس این صندوق خواهان استفاده از حق ایران برای بهره مندی از طرح ۵۰ میلیارد دلاری تسهیلات سریع آن صندوق برای پیشگیری و درمان و مقابله با آثار اقتصادی ویروس كرونا شده است كه تابحال نتیجه درخواست كشورمان از صندوق بین المللی مشخص نشده است.
با این تفسایر، بعد از مشخص شدن درخواست كشورمان از صندوق بین المللی آنچه اهمیت دارد این است كه دولت چگونگی و محل صرف كردن منابع مالی درنظر گرفته شده برای مهار كرونا و جبران خسارات آنرا به صورت شفاف و به دور از فساد مطرح و علنی كند تا مردم از جزئیات عملكرد دولت دراین زمینه آگاه شوند




منبع:

1399/01/04
15:45:33
5.0 از 5 امتیاز
3134
تگهای خبر: ابزار , بانك , بانك مركزی , تسهیلات
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات