بورس، مسكن، خودرو، طلا یا ارز؟ ، بخش ۴،

برای اختتام دادن به كابوس سقوط بورس چه باید كرد؟

برای اختتام دادن به كابوس سقوط بورس چه باید كرد؟ ساسان گستر: خراسان رضوی در گزارش پایانی از مجموعه گزارشات تحلیلی شرایط روز بازارهای ایران به تحلیل بازار بورس می پردازیم.


محمدابراهیم احمدی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با ایسنا، درباب دلیلهای رشد بورس در ایران، اظهار نمود: رشد بورس ایران وابسته به متغیرهای زیادی بوده که نخستین و پررنگ ترین متغیر، تورم است. در اثر تورم ارزش دارایی شرکت ها و کارخانه ها مانند املاک و ساختمان ها، دستگاه ها، ماشین آلات و... رشد پیدا کرده و حتی به قیمت محصولات و خدمات آنها افزوده می شود، در نتیجه سودآوری آنها افزایش یافته و سبب بالا رفتن قیمت سهام در بازار سرمایه می شود.
وی ادامه داد: دلیل دوم رشد هیجانی بورس از بهمن ۹۷ تا مرداد ۹۹، تبلیغات گسترده بود. برنامه دولت این بود که قسمتی از دارایی های خودرا تحت عنوان دارایکم، دارادوم و داراسوم در سه مقطع زمانی در بازار عرضه نموده و به این منظور با جلب اعتماد عمومی زمینه فروش آنها را فراهم آورد. دولتمردان از هر تریبونی برای تبلیغ سرمایه گذاری در بورس استفاده کردند تا جایی که رئیس جمهور از مردم خواست دارایی های خودرا بجای سرمایه گذاری در طلا و ارز به بورس بیاورند. در اثر این تبلیغات خیل عظیمی از هموطنان به شکل هیجانی وارد این بازار تخصصی شدند و ارزش بازار را به شکل بی سابقه رشد دادند.
چرا بورس گرفتار افت شد؟
احمدی درباب دلیلهای افت بازار سرمایه عنوان کرد: در تمام بازارها پس از هر رشد، اصلاح بازار و ریزش قیمتی اتفاق می افتد خصوصاً وقتی قیمت ها به اعداد رُند می رسند. از نیمه مرداد ماه سال جاری اصلاح عمیقی به دلیلهای مختلفی رخ داد. نخستین دلیل این بود که شاخص کل به لحاظ تکنیکال به مقاومت مهمی برخورد کرد، بدین سبب اصلاح امری طبیعی بود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: دومین علت این بود که بازار به سبب تزریق شدید سرمایه مردم به شکلی بسیار هیجانی رشد کرده بود، در نتیجه سهام داران جدیدی که تجربه ای در این بازار نداشتند، علم بورس را فرانگرفته بودند و تحت تاثیر تبلیغات وارد این بازار شده و سهام خریداری نموده بودند، با دیدن سرخی بازار و ریزش ارزش سهام خود با همان هیجان فروش های سنگینی را آغاز کردند.
وی افزود: سومین عامل ریزش های پی در پی بورس این بود که بازیگران قدرتمند این بازار تصمیم گرفتند فضایی در بازار ایجاد کنند تا بتواند از بازار آشفته نوسان گیری نمایند. چهارمین و به عقیده من مهمترین دلیل افت شدید بازار، اراده ای بود که برای مهار تورم وجود داشت.
احمدی بیان کرد: فعالان قدیمی بازار بورس به خوبی به یاد دارند که در سال ۹۲ یک دفعه این مساله در بازار سرمایه طراحی و پیاده شده بود. در سال ۹۲، تصمیم گرفته شد نقدینگی زیادی که در زمان دولت قبل در جامعه تزریق شده بود جمع آوری و با این کار تورم مهار شود، به این منظور پول های سرگردان در بورس بلوکه شد.
این کارشناس بازار سرمایه اشاره کرد: در آن سال چند عمل موثر برای این منظور طراحی شد. اول اینکه برخی از کارشناسان اقتصادی شعار حبابی بودن بورس را سر دادند و متعاقب آن بازیگران قدرتمند بورس در اقدامی هماهنگ به فروش های سنگین سهام دست زدند که این اقدام موجب شد بعد از مدتی افت شدیدی در قیمت ها رخ دهد. در یک رالی صعودی همیشه باید خریدار پرقدرت حضور داشته باشد، در صورتیکه سال ۹۲ حقوقی ها به شکل سهمگینی سهام می فروختند، در نتیجه توازن عرضه و تقاضا در بازار به هم خورد.
وی ادامه داد: حرکت دومی که در آن زمان انجام گرفت، افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها از ۷ به ۱۳ سنت در بودجه سال ۹۳ بود که تاثیر مستقیمی بر سودآوری شرکت های شاخص ساز و غول پیکر بورس یعنی پتروشیمی ها گذاشت و این شرکت ها را به صف های فروش میلیونی و میلیاردی کشاند که متعاقب آن شاخص کل بیش از پیش ریزشی شد.
احمدی اظهار داشت: حرکت سوم و در حقیقت تیر خلاصی که در آن زمان بر پیکر بی رمق بورس زده شد و نفس بورس ایران را برید، این بود که سودهای بانکی افزایش پیدا کرد. با افزایش نرخ بهره بانکی بورس زمین خورد، پول ها از این بازار فراری داده شد و بیشتر مردمی که وارد بورس شده بودند با زیان های سنگینی روبه رو شدند که این رخداد تلخ نهایتا منجر به رکود دو ساله بورس ایران شد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با بیان این مطلب که همان ماجرای بورس ۹۲ در سال ۹۹ هم اتفاق افتاد، افزود: شعار حبابی بودن بورس و موضوع گشایش اقتصادی خیلی از بازیگران بزرگ بورس که سودهای کلان برده بودند را به فروش سهام ترغیب کرد و بدین ترتیب توازن عرضه و تقاضا بهم خورد.
وی اشاره کرد: گام دوم مبادرت به دستوری کردن نرخ محصولات پتروشیمی و فولادی در بورس کالا بود که این اقدام موجب کاهش سودآوری این شرکت ها می شد اما این کار تا حالا با شکست روبه رو شده است. گام سوم نیز اعلام افزایش نرخ بهره بانکی از منابع غیر رسمی بود.
احمدی اشاره کرد: تمامی این تلاش ها در بازار بورس بعلاوه ایجاد امکان فروش سهام عدالت و شایعه اجرائی شدن اعمال مالیات بر عایدی در بورس سبب شد که ضربات سختی به بازار وارد شود.
برای جلوگیری از سقوط بورس چه باید کرد؟
این کارشناس بازار سرمایه درباب اقدامات لازم برای جلوگیری از سقوط بورس اشاره کرد: اقدام اول حذف محرک های بیرونی و جمع شدن صف های دستوری فروش، اقدام دوم حذف قوانین خلق الساعه و اقدام سوم اجرای تمامی قوانین بورس به شکل بی غرض و نه سلیقه ای است. بعنوان مثال اگر در یک نماد چند روز صف خرید یا فروش های پی در پی شکل گیرد، باید معاملات آن نماد متوقف شود. بار اول یک ساعت و بار دوم چند روز توقف معاملات جهت برگزاری کنفرانس خبری و ارائه گزارش جهت توضیح دلیل این اتفاق است.
وی بیان کرد: متاسفانه این روزها هیچ کدام از این کارها در بازار صورت نمی گیرد، در صورتیکه در ایام رشد بازار این قانون اجرا می شد. تعلیق های پی در پی و مکرر در بعضی نمادها نیز سهامداران را بلاتکلیف کرده است. دولتمردان شعار پشتیبانی از سهام دار و بازار سرمایه را سر می دهند اما هیچ کدام آنها را عملی نکرده و در نتیجه مردم را به بازار بی اعتماد کردند.
احمدی افزود: اقدام چهارم حساسیت زدایی از جامعه نسبت به اتفاقات خارج از کشور است. بعنوان مثال برخی در کشورمان به قدری ذهن مردم را به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حساس کرده اند که گویی مقرر است ۱۳ آبان در ایران انتخابات ریاست جمهوری اجرا شود. مردم باید بدانند که انتخاب بایدن یا ترامپ در طولانی مدت هیچ تاثیری بر اقتصاد بیمار ایران نخواهد داشت و علاج این بیمار بی رمق را باید در داخل کشور جستجو کرد. به بیان ساده اگر اعتماد جامعه به بورس بازگردد بازار سرمایه می تواند به سمت تعادل و صعود حرکت نماید اما هم اکنون عزمی جدی در سیاست گذاران اقتصادی برای ثبات بازار را شاهد نیستیم.
این کارشناس بازار سرمایه با اعلان اینکه بورس می تواند یک بازار مولد باشد، عنوان کرد: این بازار می تواند هم موجب رونق تولید شده و هم مشکل بیکاری را تا حد زیادی در جامعه جوان ایران برطرف نماید، به شرط اینکه جریان نقدینگی به تامین مالی شرکت ها کمک نماید.
تاریخ قضاوت خواهدنمود در سال ۹۹ که توسط مقام معظم رهبری به شکلی هوشمندانه سال رونق تولید نامیده شد و در صورتیکه یک فرصت رویایی برای اقتصاد ایران به وجود آمد، پول های بلوکه شده در طلا، سکه، ارز و خودرو توسط مردم وارد بازار سرمایه شد و می شد با هدایت درست و اصولی جریان نقدینگی و تامین منابع مالی شرکت ها و کارخانه ها به بهبود شرایط، بالا بردن راندمان تولید، ارتقا دستگاه ها و سیستم های تولید و توزیع و اشتغال کمک کرد و اقتصاد نیمه جان ایران را نجات دهد، که این فرصت طلایی از دست رفت، در نتیجه اعتماد مردم سلب شد و جامعه سهامداران که جمعیت قابل توجهی از هموطنان را می سازند، سرخورده و ناامید شدند.




منبع:

1399/08/05
22:58:56
5.0 از 5 امتیاز
1156
تگهای خبر: آمریكا , ارز , اشتغال , بازار
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات