نوسانات فصلی بیكاری اهمیت چندانی ندارد، چوبی كه از بی توجهی به اقتصاد دانش بنیان می خوریم

نوسانات فصلی بیكاری اهمیت چندانی ندارد، چوبی كه از بی توجهی به اقتصاد دانش بنیان می خوریم ساسان گستر: یك اقتصاددان می گوید اینكه هر فصلی نسبت به فصل قبل بیكاری اندكی بالا و پایین می گردد اهمیت چندانی ندارد چیزی كه اهمیت دارد این است كه اقتصاد جهانی در مرحله پساصنعتی به سر می برد این در شرایطی است كه در ایران حتی به مرحله نیمه صنعتی هم ورود نكرده ایم و این چنین است كه صنایع ما رو به ورشكستگی است و حل مشكل بیكاری ما فقط در گرو توجه به اقتصاد دانش بنیان است.


كمال اطهاری در گفت وگو با ایسنا درباره نرخ جدید بیكاری كه برای فصل پاییز سال ۱۳۹۶، ۱۱.۹ درصد اعلام شده این طور توضیح داد: این نوساناتی كه معمولا به صورت فصلی اعلام می گردد چندان حائز اهمیت نیست. اینكه بیكاری به صورت فصلی افزایش یا كاسته می شود تاثیر چندانی در وضعیت اشتغال و بیكاری كل ندارد و بهتر است كارشناسان و اصحاب رسانه به جای توجه به این موارد به فكر ریشه یابی باشند اینكه چرا و به چه علتی وضعیت اشتغال در ایران نامناسب است و بیكاری در حال تبدیل شدن به بحران است.
این اقتصاددان سخنانش را چنین ادامه داد كه موقعیت اقتصادی اكنون ایران نسبت به اقتصاد جهانی شباهت پیدا كرده است به اقتصاد ایران در دوران قاجار كه انقلاب صنعتی در غرب رخ داد. در حالیكه در آن زمان جهان غرب با صنعتی شدن آغاز به گسترش خود در جهان و پیدا كردن روش های مختلفی برای استعمار بود، وضعیت اقتصادی ایران به نحوی بود كه تا اقتصاد صنعتی فاصله زیادی داشت. اكنون هم در حالیكه جهان غرب وارد اقتصاد پساصنعتی شده است در ایران حتی هنوز پروسه صنعتی شدن تكمیل نشده است.
این پژوهشگر اقتصاد توسعه به مبحث هم اشاره نمود كه موتور صنعتی شدن اقتصاد دانش است و باید ببینیم كه چقدر پیش رفتن به سمت اقتصاد دانش بنیان اولویت مسئولان ما قرار دارد.
وی در توضیح بیشتر شباهت شرایط كنونی مواجهه اقتصاد ایران با غرب با دوره قاجارها به این اشاره نمود در آن زمان بیكاری آنقدر افزایش یافت كه كارگران ایرانی از ایران مهاجرت كرده و مثلا به شهر باكو رفتند و خود پشتیبانی انقلابی مانند انقلاب مشروطه شدند و صنایعی مانند ابریشم بافی در شهرهای مختلف مانند كاشان، مشهد و غیره امكان كار با ظرفیت خویش را نداشتند و نمی توانستند نیروی كار ایرانی را جذب كنند.
این اقتصاددان این را هم اظهار داشت كه اكنون هم خیلی از صنایع مادر ما وارد فرایند اقتصاد دانش بنیان نشدند و در حال ورشكستگی هستند. خیلی از صنایع ما از ماشین آلات قدیمی استفاده می نمایند كه كارایی لازم را ندارند و همین امر سبب شده نوآوری صورت نگیرد و كارگاه ها و كارخانه های ما كه اغلب فرسوده اند نتوانند نیروی كار كافی را جذب كنند.
وی با تاكید بر اینكه دانش بنیان شدن اقتصاد در برنامه چهارم توسعه مورد تاكید قرار گرفته بود اظهار داشت: در آن برنامه بخصوص در كلانشهرها دانش محوری اقتصاد مورد توجه قرار گرفته بود. این برنامه كه با بالا و پایین بسیار در نهایت در سال ۱۳۸۶ تصویب گردید تمهیداتی اندیشه بود كه اگر اجرا می شد امروز با بحران بیكاری در ایران روبرو نبودیم. این برنامه به دانش بنیان شدن اقتصاد و شهر هوشمند اشاره كرده بود. این موارد عموما مبتنی بر آن مدل شبكه بندی هستند كه بتوانند اتصال بین دانش و صنعت را تولید كنند و از جانب دیگر مبتنی بر دولت الكترونیك و مشاركت مردم هستند كه اگر این موارد محقق می شد زمینه برای پیشرفت اقتصاد و تولید اشتغال فراهم می شد.
وی با تاكید بر اینكه اگر اقتصاد ما دانش بنیان نشود جهانی نخواهیم شد این مورد را هم اظهار داشت: حركت در مسیر جهانی شدن اقتصاد و برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده بود كه اجرا نشد و متاسفانه هیچ یك از نمایندگان مجلس هم نسبت به كنار گذاشتن قوانین توسط رئیس جمهور قبل اعتراض نكردند و به این توجه نكردند كه در آن برنامه برای كلانشهرها چه برنامه ای در نظر گرفته شده بود و اجرای آن چقدر می توانست از مشكلات امروز ما بكاهد.
او اظهار داشت: از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۰ شهر تهران ۳۰۰ هزار شغل خویش را از دست داد و ۳۰۰ هزار نفر هم به جمعیت شاغل آن اضافه شده و مشابه این مساله در اغلب كلانشهرهای كشور صورت گرفت. مثلا در شهر شیراز كه امروز یكی از شهرهایی با میزان بالای بیكاری است هم این معضل وجود دارد و متاسفانه جمعیت بیكار آن اغلب دانش آموختگان در رشته هایی مثل صنایع، مهندسی و كامپیوتر هستند. این نشان داده است كه در اقتصاد، دانش وارد نشده و تحصیل كردگان قادر نیستند برای خود شغل پیدا كنند.



1396/12/01
16:31:57
5.0 از 5 امتیاز
4788
تگهای خبر: اشتغال , تولید , صنایع
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات