نسبت به مدت مشابه سال گذشته

افزایش تعداد و متوسط ارزش روزانه معاملات بازار بین بانكی ریالی

افزایش تعداد و متوسط ارزش روزانه معاملات بازار بین بانكی ریالی ساسان گستر: تعداد معاملات بازار بین بانكی ریالی در ۱۰ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۶ معادل ۳۱.۲ هزار فقره و متوسط ارزش روزانه معاملات بازار در همین بازه زمانی به ۱۹۳ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.


به گزارش ساسان گستر به نقل از بانك مركزی، بازار بین بانكی ریالی در ایران در تیر ماه سال ۱۳۸۷ بر مبنای سیاست های پولی و اعتباری كشور و مطابق با ماده ۳۴ بسته سیاستی- نظارتی سیستم بانكی در این سال، برای انجام معاملات عمده بین بانك ها افتتاح شد. هدف از طریق اندازی و توسعه فعالیت این بازار، تقویت مدیریت نقدینگی بانك ها و تسهیل تامین مالی منابع مورد نیاز بانك ها در كوتاه مدت، برقراری انضباط پولی مناسب بانكی و اجرای مؤثرتر سیاست های پولی كشور است.

طی سال های فعالیت، بازار بین بانكی ریالی از استقبال قابل قبول شبكه بانكی برخوردار بوده است. تعداد اعضای فعال در بازار بین بانكی از ۱۰ بانك در سال ۱۳۸۷ به ۳۰ بانك و موسسه اعتباری در ده ماهه اول ۱۳۹۶ رسیده است. با افزایش تدریجی عمق بازار، معاملات بازار بین بانكی ریالی - كه شامل سپرده گذاری (سپرده پذیری) اعضای بازار نزد (از) یكدیگر است- هم از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است؛ به صورتی كه معاملات بازار با افزایش بیش از ۱۸۴۷ برابری، از ۱۷ فقره در سال ۱۳۸۷ به ۳۱.۴ هزار فقره در سال ۱۳۹۵ رسید. تعداد معاملات بازار بین بانكی ریالی در ده ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۶ هم معادل ۳۱.۲ هزار فقره است.

در نمودار (۱) حجم ارزشی روزانه و نرخ سود موزون معاملات بازار بین بانكی ریالی از سال تاسیس تا ده ماهه ابتدایی ۱۳۹۶ (آخرین آمار موجود) منعكس است. برپایه آخرین آمار موجود، متوسط ارزش روزانه معاملات بازار بین بانكی ریالی با افزایش قابل توجهی از ۱۵.۷ میلیارد ریال در سال ۱۳۸۷ به ۱۰۷ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۵ رسید. با ادامه این روند، متوسط ارزش روزانه معاملات بازار در ده ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۶ به ۱۹۳ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
همچنین طبق اطلاعات مندرج در نمودار بالا، نرخ سود موزون بازار بین بانكی ریالی از ۲۱.۱ درصد در سال ۱۳۸۷ به ۱۴.۴ درصد در سال ۱۳۸۹ كاهش پیدا كرد و در ادامه به علت وجود تنگنای اعتباری بانك ها، نرخ سود با روندی افزایشی به ۲۷.۱ درصد در سال ۱۳۹۳ رسید. لیكن در سال های اخیر با مداخله موثر بانك مركزی در بازار بین بانكی ریالی، روند نرخ سود بازار با كاهش مواجه شده است. با مدیریت فعالانه نقدینگی بازار (سپرده گذاری های صریح و ضمنی بانك مركزی در بازار) و همینطور اقداماتی نظیر: كاهش نسبت سپرده قانونی و اعمال سیاست تبدیل اضافه برداشت بعضی از بانك ها و موسسات اعتباری به خطوط اعتباری و قرارداد سپرده گذاری در بازار، نرخ سود بازار بین بانكی ریالی با روندی كاهشی مواجه شده و از ۲۷.۱ درصد در سال ۱۳۹۳ به ۱۸.۶ درصد در سال ۱۳۹۵ كاهش یافته و در ادامه به ۱۸.۸ درصد در ده ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۶ رسیده است.
خلاصه عملكرد بازار بین بانكی ریالی كشور در ده ماهه اول سال ۱۳۹۶ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، در جدول (۱) آورده شده است. در این دوره، تعداد و متوسط ارزش روزانه كل معاملات انجام شده بازار به ترتیب با ۱۶.۵ و ۶۶.۵ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به رقم ۳۱۲۲۲ فقره با متوسط ارزش روزانه ۱۹۳ هزار میلیارد ریال رسیده است. بررسی معاملات بازار در ده ماهه آغازین سال ۱۳۹۶ به تفكیك سررسید معاملات مبین آن است كه ۹۸.۳ درصد از ارزش معاملات مربوط به معاملات یك شبه است كه با فلسفه تأمین مالی كوتاه مدت بازار بین بانكی سازگار است. نرخ سود موزون بازار بین بانكی ریالی در ده ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۶ معادل ۱۸.۸ درصد است كه با تداوم سیاست های تسهیل اعتباری، این نرخ به ۱۸.۱ درصد در دی ماه سال جاری كاهش یافته است.
تحلیل نرخ سود موزون ماهانه بازار بین بانكی ریالی در مقاطع ماهانه (مطابق با نمودار شماره۲)، مبین آن است كه روند افزایشی نرخ سود موزون - كه (به خصوص) از ماه های پایانی سال قبل شروع شده بود- از مردادماه معكوس شده و با روند نزولی این نرخ به ۱۸.۱ درصد در دی ماه سال جاری رسیده است. مضاف براین كه كمترین پراكندگی نرخ های سود در ده ماهه نخست سال جاری مربوط به پنج ماه منتهی به دی است.
بانك مركزی بعنوان تنظیم كننده بازار، كلیه امور مربوط به برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، تدوین مقررات، نظارت، كنترل و تسویه معاملات را برعهده داشته و جهت اعمال سیاست های پولی در بازار شركت می كند. همچنین، پشتیبانی از نرخ سودی مشخص توسط بانك مركزی با استفاده از مداخله در بازار، بر حسب شرایط بازار و مقتضیات سیاست پولی و اعتباری صورت می گیرد.
در مجموع، تعمیق تدریجی و گسترش ابعاد بازار بین بانكی ریالی در كنار حضور موثر بانك مركزی و مدیریت فعالانه نرخ سود بازار (به خصوص در سال های اخیر)، اهمیت نقش بازار بین بانكی ریالی در تامین مالی كوتاه مدت بانك ها را دوچندان نموده است.

1396/12/09
14:22:20
5.0 از 5 امتیاز
4264
تگهای خبر: ارز , بازار , بانك , بانك مركزی
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات