تاكید فرشاد مومنی بر بازنگری در سیاست های وارداتی

تاكید فرشاد مومنی بر بازنگری در سیاست های وارداتی ساسان گستر: اصلاح بنیادهای اندیشه ای، اصلاح رابطه دولت و ملت، بازنگری در سیاست های وارداتی، بازگرداندن اعتماد به تولیدكنندگان و حل مشكل سرمایه گذاری های مولد محورهای اصلی سفارش های فرشاد مومنی برای اصلاح ساختار اقتصادی در شرایط فعلی كشور است.


به گزارش ساسان گستر به نقل از ایسنا، فرشاد مومنی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران در نشست این هفته موسسه مطالعات دین و اقتصاد با مبحث "اقتصاد سیاسی، اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با تحریم ها" با اشاره به وضعیت حال حاضر اقتصاد كشور، اظهار نمود: همه ارزها و بخصوص ارزهایی كه برای كشور حاصل می شوند باید به مثابه بزرگ ترین دارایی راهبردی ملی تلقی شوند و تخصیص هر یك واحد از آنها باید از نظر متخصصین بگذرد. در سیاست های وارداتی كشور باید بازنگری صورت بگیرد چون كه همین حالا هم خیلی از اقلام غیرضروری وارداتی توسط دولت ارز می گیرند. همینطور دولت باید در تخصیص های ریالی خود هم تجدیدنظر كند.

نهادگرایان بازاری نتایج كار خویش را به گردن نمی گیرند
این اقتصاددان با اشاره به اینكه امروز در شرایطی نیستیم كه قادر باشیم هر برنامه ای را اجرا نماییم، اظهار داشت: در انتظاراتی كه از اروپایی ها، چینی ها و روس ها داریم باید توان آنها را هم بسنجیم. راه نجات اقتصاد كشور در شرایط فعلی از برنامه های مبتنی بر نگرش عادلانه به توسعه می گذرد. اگر چنین اصلی پذیرفته شود آنگاه هیچ متغیری به اندازه اشتغال مولد نمی تواند اهداف مربوط به عدالت اجتماعی و قدرتمندی در برابر شوك های اقتصادی را برآورده كند.

مومنی با انتقاد از نهادگرایان بازاری در داخل كشور و اینكه آنها هیچگاه به موضوعاتی مانند شفافیت اقتصادی و شفافیت در آمار و اطلاعات به اعتراض نپرداخته اند، ادامه داد: اساسا عادلانه بودن شرایط رقابت یك ركن اساسی برای بازار است در صورتی كه بازارگرایان داخلی ما هیچگاه در مورد آن حرفی نمی زنند همینطور حقوق مالكیت همچون مباحثی است كه در بین بازارگرایان حقیقی جایگاه ویژه ای دارد در صورتی كه بازارگرایان داخلی به این مسائل بی توجه هستند و می خواهند بدون در نظر گرفتن این پیش فرض های اساسی یك نسخه كلی درباره بازار آزاد را در اقتصاد كشور اعمال كنند و زمانی هم كه نتایج كار آنها فاجعه بار شد آن را به گردن نمی گیرند و به اجرای ناقص سفارش های خود ربط می دهند.

چرا صادرات خودروهای لوكس به ایران در تحریم ها ممنوع نشد؟
این اقتصاددان در ادامه با اشاره به اینكه میانگین واردات در دولت های حسن روحانی و محمود احمدی نژاد بسیار بیشتر از دولت های پیش از خود بوده است، به واردات كالاهای لوكس در این دوره انتقاد نمود و اظهار داشت: در همین دورانی كه شدیدترین محدودیت ها برای عرصه های تولیدی كشور اعمال می گردد اما بیشترین گشایش ها برای واردات كالاهای لوكس بوجود آمده است. حالا سوال این است چرا در حادترین مناسبات، واردات كالاها و خودروهای لوكس نه تنها محدود نمی گردد بلكه تسهیل هم می شود؟

وی خواهان توجه به تخصیص ارز به كالاهای ضروری یا كالاهایی كه برای تولید داخلی می توانند مفید باشند، شد.

او با اشاره به اینكه باید در نخستین قدم برای تولید اصلاحات در اقتصاد، به ارزیابی صدمه شناسانه دولت های قبلی اقدام نمود، اظهار داشت: عنصر اصلی انگیزه های تحریك كنندگان، تولید اختلال در تولید ملی ما بوده است كه اگر این مبنا را بپذیریم باید ببینیم كه جدا از تلاش هایی كه آنها برای تضعیف تولید ملی ما داشته اند خودمان با بنیه تولید ملی خودمان چه كرده ایم. واقعیت این است كه از آغاز اجرای برنامه های تعدیل ساختاری در كشور تا به امروز ما به سمت تضعیف بنیه ملی مان حركت كرده ایم.

مسائل بنیادی اقتصاد را باید در داخل حل كنیم
این استاد دانشگاه با اشاره به كتاب نظریه تمدن نوشته یوكیشی كه در مورد دلایل پیشرفت ژاپن نوشته شده است، اظهار نمود: ما باید مسائل بنیادی اقتصاد را در داخل كشور حل نماییم. این نمی گردد كه ما از طرفی بگوییم بیگانگان هیچ غلطی نمی توانند بكنند اما از طرفی بیاییم و همه اتفاقاتی را كه در داخل اقتصاد كشور می افتد به آنها ربط بدهیم.

مومنی با اشاره به اینكه در شرایط حال حاضر علاوه بر اینكه چه كارهایی باید بكنیم مهم می باشد، كارهایی كه نباید بكنیم هم بسیار اهمیت دارد، ادامه داد: بزرگ ترین آفتی كه برای حل مسائل اقتصادی كشور با آن روبرو هستیم این است كه مسائل بنیادین ما در اقتصاد در حاشیه قرار گرفته است و ما می خواهیم با پدیده ها به صورت گذرا و موقتی مقابله نماییم در صورتی كه به خاطر وجود خلاءهای معرفتی در حوزه اقتصادی در كشور هر برنامه موقتی یك مشكل جدید را هم با خود به همراه می آورد.

برنامه ششم توسعه "برنامه" نیست
وی با اشاره به تجربه تاریخی اقدامات سه دولت گذشته در دوره دوم خود، اظهار نمود: واقعیت این است كه دولت ها در دوره دوم ریاست جمهوری خود دنده فعالیت های خویش را روی خلاص قرار داده اند و كسی برنامه ای را به صورت جدی در دستور كار خود قرار نمی دهد و اساسا هیچ برنامه مشخص یا ایده ای عرضه نمی گردد و امور را صرفا بر روی جریان روزمره تنظیم می كنند.

این اقتصاددان با اشاره به اینكه هم اكنون نیازمند عرضه چاره های ساختاری هستیم، بیان كرد: در زمان تدوین برنامه ششم توسعه سهل انگاری های جدی صورت گرفت به طوریكه می توان گفت تنها نسبتی كه به برنامه ششم توسعه نمی توان اطلاق كرد عنوان «برنامه» است.
مومنی همینطور با مقایسه دو دولت تدبیر و امید و مهرورزی به لحاظ موقعیت مناسبات بین المللی، اظهار نمود: دولت حسن روحانی به لحاظ مناسبات بین المللی از جهاتی بسیار بهتر از دولت گذشته است اما باید توجه داشت كه موج آینده هراسی جدید همراه با مسائل دیگری شده است كه یكی از آنها افزایش تعداد بحران های كوچك و بزرگ است كه البته فقط اقتصادی نیستند و به همین خاطر هم نمی توان با آنها به صورت جزئی برخورد كرد.




1397/03/25
12:38:17
5.0 از 5 امتیاز
4354
تگهای خبر: ارز , اقتصاد كشور , بازار , دولت
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات