گزارش ساسان گستر؛

جاماندگان از بازار كار، آماری از بیكاران خاص

جاماندگان از بازار كار، آماری از بیكاران خاص ساسان گستر: ۳۰درصد از جوانان ۱۵تا ۲۴ سال غالبا در ۶گروه از غیرشاغلانی قرار دارند كه بنا به دلایلی امكان ورود به بازار كار را نداشتند یا حتی به واسطه اینكه مشكل مالی ندارند، در جستجوی فرصت شغلی خاص هستند.



به گزارش ساسان گستر به نقل از مهر، وضعیت «جوانان غیر شاغل كه در حال تحصیل یا مهارت نیستند» تحت عنوان شاخص NEET شناخته می شود. در این زمینه سازمان بین المللی كار به منظور درك بهتر وضعیت بازار كار جوانان و با عنایت به آن كه شاخصهای میزان بیكاری، نرخ اشتغال و نرخ مشاركت به تنهایی نمی توانند گویای وضعیت دقیقی از نیروی كار باشند، شاخص دیگری را تحت عنوان «جوانان غیرشاغل كه در حال تحصیل یا مهارت نیستند» را تعریف و مد نظر قرار داده است.
جوانان غیرشاغلی كه در حال تحصیل یا كسب مهارت نیستند شاید در نگاه اول بگونه ای تلقی شود كه این گروه از جوانان صرفا به علت نداشتن مهارت یا مدرك تحصیلی از ورود به بازار كار جامانده اند اما این گروه از جامعه كه افراد در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال را در بر می گیرد، بر مبنای تعاریف رسمی آماری، غالبا در ۶ گروه از افراد جامعه قرار دارند.
بخش قابل توجهی از جمعیت غیرشاغلی كه در حال تحصیل یا كسب مهارت نیستند، همان گروه بیكارانی از جامعه هستند كه در در زمره افراد جویای شغل قرار دارند. بخشی از این گروه نیز، جوانانی هستند كه مسئولیت خانوادگی مثل نگهداری از سالمندان یا كودكان، آنها را از ورود به بازار كار و تحصیل بازداشته است.
در گروه سوم هم جوانان بیمار (بیماری طولانی مدت) یا معلول هستند كه امكان ورود به بازار كار را نداشتند. گروه دیگر از غیرشاغلان، جوانانی هستند كه مشكل مالی ندارند و در جستجوی فرصت شغلی خاص هستند. این گروه معمولا به صورت فعال به دنبال كار یا بهبود مهارت های خود بوده اما هر فرصت شغلی را نمی پذیرند.
غیرشاغلان داوطلب بخش دیگری از بیكارانی هستند كه معمولا در حال سفر بوده و یا درگیر فعالیت های هنری نظیر موسیقی، نقاشی و یا جهانگردی و مسائل دیگر هنوز وارد بازار كار نشدند.
اما گروه دیگر از این بیكاران، «دلسردشدگان از جستجوی شغل» هستند. جوانانی كه به علل فردی، خانوادگی و اجتماعی از جستجوی شغل دلسرد شده و به دنبال كسب مهارت و دانش نیستند كه این شرایط برای آنها به علت عدم توانایی جسمی و ذهنی به وجود نیامده بلكه یا دلسرد از یافتن شغل هستند یا به دلایلی مانند زمینه های خانوادگی، به دنبال سبك زندگی خطرناك و غیراجتماعی هستند.
هر چند طبق دسته بندی مذكور، گروه آخر در معرض مواجهه با صدمه های اجتماعی قرار دارند، اما تمامی جوانان در گروه های فوق صدمه پذیر نیستند.
در همین زمینه یافته های آماری مركز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت كار نشان می دهد، طی سال های ۹۳ تا ۹۷ حدود ۳۰ درصد جوانان ۱۱ تا ۲۴ ساله كشور، در گروه غیرشاغلانی قرار داشتند كه در حال تحصیل یا كسب مهارت نبودند كه این آمار پارسال ۲۹.۷ درصد بوده است.
بر اساس آنچه كه در گزارش مركز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت كار بیان شده، همچون علل بالا بودن نرخ NEET، مربوط به جوانان بیكاری است كه بخش عمده ای از این گروه را می سازند.
همچنین علت دیگر آن درك نادرست عامه مردم از واژه شاغل است. به صورتی كه تلقی عموم مردم از فرد شاغل، كسی است كه مزد و حقوق بگیر بوده و در یك بنگاه فعالیت می كند. در حالیكه گروهی از این افراد كه ترك تحصیل می كنند، بخصوص در مناطق روستایی، برای یكی از اعضای خانوار خود فعالیت می نمایند كه در این صورت در زمره كاركنان فامیلی بدون مزد قرار گرفته ولی به اشتباه خویش را بیكار قلمداد می نمایند و یا افراد بسیاری هستند كه كاركن مستقل بوده یا بخصوص زنان در محل سكونت خود، مشغول انجام شغل خانگی و كسب درآمد بوده كه در این صورت، آنان هم در زمره شاغلین محسوب می شوند.
علاوه بر این، بعضی از جوانان به صورت داوطلبانه از چرخه آموزش و بازار كار خارج شده اند. به صورت مثال جوانان دارای درآمد بدون كار در خانواده های با تمكن مالی بالا و یا مادران جوانی كه در یك خانوار با درآمد بالا زندگی كرده ولی تصمیم می گیرند كه به صورت داوطلبانه به منظور مراقبت از فرزندان خود از بازار كار بیرون بروند.
طبق این گزارش، قسمت نگران كننده موضوع، جوانانی هستند كه در هیچ یك از مصادیق برشمرده فوق گنجانده نشده و در عین حال نه در جستجوی كار بوده و نه در حال آموزش یا كسب مهارت هستند. این گروه به شدت در معرض خطر به حاشیه رانده شدن از بازار كار و مواجهه با محرومیت ها و ناهنجاری های اجتماعی هستند كه توجه ویژه برنامه ریزان برای وضع سیاست های حمایتی همچون فراهم كردن امكانات تحصیلی، مهارت آموزی و اشتغال را طلب می كنند.

1398/07/19
19:06:48
5.0 از 5 امتیاز
4549
تگهای خبر: اشتغال , بازار , سیاست
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات