در گزارش ساسان گستر مطرح شد

غفلت ایران از بازار گاز ۲ ۲میلیاردنفری

غفلت ایران از بازار گاز ۲ ۲میلیاردنفری به گزارش ساسان گستر یك كارشناس انرژی اظهار داشت: كشورهای پرجمعیتی مانند پاكستان با 200 میلیون نفر جمعیت و هند و چین با بیشتر از 2 میلیارد نفر جمعیت جزو بزرگترین متقاضیان گاز در جهان هستند كه ایران از آن غافل است.



سید علی نصر، كارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه گاز طبیعی یك از نعمت های خدادادی است كه بشر توانسته است در اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی به ماهیت آن پی ­ببرد، اظهار داشت: امروزه گاز طبیعی بعنوان سومین منبع انرژی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. بنابر بیشتر پیش­ بینی ­های مراكز معتبر انرژی دنیا، به سبب استفاده ساده ­تر و آلودگی كمتر نسبت به ذغال سنگ و نفت خام، گاز طبیعی تا سال۲۰۴۰ میلادی، بعنوان سوختی پاك و ارزان، بیش­ترین رشد تقاضا را در میان سایر منابع اولیه انرژی دارد.
وی اضافه كرد: كشور ما نیز با در اختیار داشتن ۱۸ درصد كل ذخایر جهان، دومین كشور در ذخایر گازی جهان شناخته می ­شود؛ با این وجود با در اختیار داشتن سهم كمتر از ۲ درصد صادرات گاز جهان، جایگاه سیزدهم را در میان صادركنندگان به خود مختص كرده است. درحالیكه كشورهای دیگر همچون روسیه، قطر و تركمنستان به ترتیب ۲۰، ۱۲ و ۴ درصد از صادرات گازی كل جهان را در انحصار خود دارند.
به گفته این كارشناس انرژی، در اسناد بالادستی همچون سند چشم ­انداز ۱۴۰۴ و بندهای سیاست های اقتصاد مقاومتی به مسئله­ صادرات گاز بطور ویژه پرداخته شده است. اما با عنایت به اینكه سیاست دولت ها بر صادرات نفت استوار بوده است، بدین سبب صادرات گاز به موضوعی كم اهمیت برای مسئولین تبدیل گشته است.
مزیت واردات گاز از ایران
نصر با اشاره به اینكه ارزش صادرات گاز آن جا مشخص می­ شود كه كشورهای پرجمعیتی همچون پاكستان با ۲۰۰ میلیون جمعیت و هند و چین با بیشتر از ۲ میلیارد جمعیت جزو بزرگترین متقاضیان گاز در جهان طی دهه پیش رو به حساب می ­آیند، گفت: از جانب دیگر نیز واردات گاز از ایران برای این كشورها نسبت به سایر مبادی وارداتی بسیار به صرفه و اقتصادیست. تعلل در صادرات گاز ایران به این كشورها طی سال های پیش رو منجر به حذف ایران از بازار گاز این كشورها و به تبع آن از بازار جهانی خواهد شد.
وی اشاره كرد: اهمیت صادرات گاز زمانی دو چندان می شود كه بدانیم ساختار قراردادهای گازی به شكلی است كه درآمد كشور را برای بلندمدت از این طریق تضمین می نماید. چونكه قراردادهای گاز بر خلاف قراردادهای فروش نفت كه كمتر از یك سال است برای بیشتر از ۲۰ سال منعقد می َشود و عملا كشور خریدار خرید گاز را برای ۲۰ سال ضمانت می كند.
چگونه قدرت نرم خودرا ارتقا دهیم؟
این كارشناس انرژی اظهار داشت: از جانب دیگر صادرات گاز با ایجاد وابستگی متقابل سبب افزایش قدرت نرم كشور و ارتقا امنیت سیاسی كشور می شود. چونكه جایگزینی واردات گاز از یك كشور به حداقل ۳ سال زمان و هزینه هنگفتی نیاز خواهد داشت. این مساله سبب می شود قرارداد تجاری بین دو كشور برای بلندمدت پایدار بماند. تجربه تحریم نشدن صادرات گاز ایران به كشورهای تركیه و عراق نیز نشان میدهد كه با وجود فشارهای امریكا در خصوص قطع ارتباط گازی این كشورها با ایران، اما واردات گاز همچنان پابرجا است و عملا تحریم های آمریكا مقابل ایران بی نتیجه بوده است.
نصر افزود: همه این مطالب نشان از آن دارد كه صادرات گاز اولویتی فراموش شده برای كشور است و همچنان مغفول مانده است. بدین منظور و برای ایفای نقش جدی ایران در بازار گاز ابتدا باید تصمیم گیری و اجرا دراین زمینه در كشور منسجم باشد و مسئولین كشور به كمك دیپلماسی قوی با كشورهای منطقه، كشورهای بیشتری را به جمع تجارت كنندگان گاز با ایران اضافه كنند.

1398/09/20
17:22:55
5.0 از 5 امتیاز
4224
تگهای خبر: آمریكا , ارز , انرژی , بازار
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات