گزارش ساسان گستر؛

تداوم تنش آبی در ۷۰۰ روستای خوزستان

تداوم تنش آبی در ۷۰۰ روستای خوزستان خوزستان در حالی سابقه بحران ساز شدن مشکلات در حوزه آب روستایی را دارد که حالا حداقل 700 روستای این استان با تنش آبی مواجهند.



خبرگزاری مهر، گروه استانها -کوثر کریمی: ماجرای اعتراض های مردمی در روستاهای بخش «غیزانیه» اهواز طی خرداد امسال به سبب بی آبی، هنوز فراموش نشده است که چگونه به سبب بی تدبیری مسئولان استانی و ملی، مشکل چند روستا در اهواز به رویدادی جهانی تبدیل شد و موتور تخریب رسانه های معاند مقابل دستاوردهای انقلاب اسلامی را روشن کرد.
در خوزستان، غیزانیه های بی شماری داریم، از روستاهای آبادان که در کنار دو رودخانه اروند و بهمن شیر، روزگاری شیرین ترین آب ممکن را مصرف می کردند و الان آبی ندارند تا روستاهای بخش دهدز در ایذه که در کنار دو سد بسیار بزرگ، تشنه و بی آب رها شده اند و یا حتی همین اهواز بعنوان مرکز استان که به اعتراف مسئولان استانی، آب رسانی به روستاهایش مورد بی توجهی محض قرارگرفته اند، همه و همه زمینه های بروز یک غیزانیه جدید در خوزستان را دارند.
قطعاً نمی توان منکر شد که محدودیت و نبود اعتبار کافی، سد راه آب رسانی به روستاهای خوزستان بشمار می رود ولی سوءمدیریت ها بدون لحظه ای درنگ، نقش اول این حوادث، مشکلات و بی آبی ها را دارد. واقعیت این است که مسئولانی در خوزستان بر مسند می نشینند که اغلب محصول لابی های پشت پرده هستند تا تخصص و دانش کافی برای حل مشکلات استان.
به همین دلیل است که خیلی ها در خوزستان عقیده دارند، حل مشکلات در استان خوزستان نه از راه تخصیص اعتبار که از راه اصلاح مدیریت های فعلی می گذرد، مدیرانی که برای حفظ موقعیت و جایگاه خود دست به هر کاری می زنند حتی قربانی کردن آینده یک روستا.
تنش آبی در روستاها
مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز در مجلس مدتی پیش با انتقاد از اینکه خیلی از مسئولان سخنرانی های خودرا با خوزستان و لزوم ادای دین به آن شروع می کنند ولی فقط در حد شعار می ماند، اظهار داشت: در پروژه ها و اعتبارات عمرانی خبری از ادای دین آنها نیست، مثلاً برای پروژه چند هزار میلیارد تومانی انتقال آب پول هست ولی برای آب آشامیدنی ۷۰۲ روستا در استان خوزستان با پنج رودخانه بزرگ اعتبار نیست که این نشان میدهد عدالت در عمل اجرائی نشده است.

غلامرضا شریعتی استاندار سابق خوزستان که حالا روی صندلی سازمان ملی استاندارد تکیه زده است مدتی پیش اظهار داشته بود: بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ روستا و آبادی در خوزستان وجود دارد و تعداد زیاد روستاها به سبب گستردگی خوزستان و فراوان بودن میزان آب جاری در استان است. این شرایط بواسطه تولید بالا و تامین امنیت غذایی و تولید ثروت، مطلوب است اما کار خدمات رسانی به این تعداد روستا نیز سخت تر می شود.
پراکندگی روستاها
شریعتی بیان افزود: پراکندگی روستاها در خوزستان سبب شده منابع آبی، تقسیم و کار آب رسانی اندکی سخت و با هزینه بالاتری صورت گیرد. وقتی قرار باشد به روستاهای زیادی آب رسانی شود نیاز به هزینه بیشتری است و به این جهت سرانه آب رسانی به ازای هر نفر گران تر می شود.
پراکندگی روستاها در خوزستان سبب شده منابع آبی، تقسیم و کار آب رسانی اندکی سخت و با هزینه بالاتری صورت گیرد وی می گوید: پراکندگی روستاها در خوزستان بااینکه هزینه های خدمات رسانی را بالا برده است اما به تبع آن شاهد تولید بیشتر و ایجاد ثروت بیشتری در خوزستان هستیم؛ برای مثال تولید کشاورزی در خوزستان با سایر استان های کشور قابل قیاس نیست.
استاندار وقت خوزستان ادامه می دهد: مسئولان باید تلاش خودرا بیشتر کنند و برای اقناع مسئولان کشوری بمنظور دریافت منابع مالی بیشتر اقدام نمایند تا بتوانیم عقب ماندگی ها را در خوزستان جبران نماییم.
شریعتی می گوید: اینکه ۷۰۰ روستا در خوزستان گرفتار تنش آبی باشد برای ما حساس و نگران کننده است؛ باید برای حل مسائل این روستاها تلاش نماییم و شرایط آب رسانی به این مناطق را بهبود ببخشیم.

وی با اعلان اینکه به مسائل آبی روستاهای حاشیه اهواز کمتر توجه شده است، عنوان می کند: روستاهایی که کمترین فاصله را با مرکز داشته اند، دیده نشده و یا کمتر موردتوجه قرار گرفته اند اما در تلاش هستیم مسائل را شهرستان به شهرستان حل و جشن آبدار شدن روستاها را برپا نماییم.
ادامه آب رسانی با تانکر
درعین حال معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر درباب فاکتورهای آب رسانی به روستاهای تحت پوشش شرکت آبفا، بیان می کند: روستاهای بالای ۲۰ خانوار و روستاهای با عدم بهره مندی از آب آشامیدنی و بهداشتی ازجمله فاکتورهای مذکور است.
افشین محمدی با اشاره به اینکه دو هزار و ۹۲۷ روستا تحت پوشش آب رسانی شرکت هستند، ادامه می دهد: ۱۹۳ روستای بالای ۲۰ خانوار تحت پوشش نیستند و با تانکر آب رسانی می شوند و یا بعضاً خودکفا هستند.
وی عنوان می کند: ۱۳۰ روستا در برنامه ریزی برای راه اندازی شبکه آب رسانی هستند.
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب خوزستان می گوید: روستاهای فاقد شبکه آب رسانی بیشتر در شهرستان های ایذه، باغملک، مسجدسلیمان، دزفول، اندیکا و لالی هستند.
اعتراض آبدارهای روستایی
در کنار این تنش آبی، مشکلی که بنظر می رسد به معضلات توسعه آب رسانی در روستاهای خوزستان افزوده شده است، ادغام شرکت آب و فاضلاب روستایی خوزستان در شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان است که این روزها آبدارهای روستایی در هر گوشه و کناری در استان برای دریافت مطالبات معوق خود دست به اعتراض و تجمع می زنند.

در همین زمینه رئیس مجمع نمایندگان خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: وضعیتی که هم اکنون پس از گذشت ۱۱ ماه از ادغام آبفای روستایی و شهری می بینیم، اصلاً خوب نیست؛ هرجایی که بخواهند آزمون و خطا داشته باشند به این شکل دو شرکت خدمات دهنده با تعداد بالای کارکنان و بدهی های انباشته بسیار را ادغام نمی کنند.
سید کریم حسینی ادامه می دهد: اگر هم قرار بر ادغام بود، باید سازوکار و زمینه سازی آنرا فراهم می کردند؛ یعنی مطالبات کارگری را به صفر رسانده و مطالبات پیمانکاران را نیز پرداخت می کردند.
وی عنوان می کند: بر فرض اینکه کار و یا ایده ای را صحیح بدانیم ولی در عمل خلاف آن ثابت شد یعنی یا ادغام درست نبوده، یا نحوه انجام کار درست نبوده، یا زمان آن نرسیده و یا اینکه مجری کار به درستی انتخاب نشده است.
ادغام آبفا کار مدبرانه ای نبود!
رئیس مجمع نمایندگان خوزستان یادآور می شود: ادغام شرکت های خدمات دهنده به مردم آن هم با مشکلاتی که استان خوزستان دارد، واقعاً کار مدبرانه ای نیست و با این اقدام آن خدماتی که باید به مردم ارائه می شد انجام نگرفته است.
حسینی اضافه می کند: هنوز در بخش روستایی مشکلات آب رسانی داریم و در بخش شهری نیز مشکلات مختلفی در حوزه آب و فاضلاب وجود دارد.
وی انتقاد می کند: وقتی هنوز مطالبات کارگری پابرجا است و هر روز شاهد تجمع کارگران آبفا در شهر هستیم، اگر راهکار ارائه شده کاربردی بوده باشد، حداقل طی ۱۱ ماه اخیر باید این مشکلات حل می شد.
رئیس مجمع نمایندگان خوزستان بیان می کند: از وضعیت فعلی راضی نیستیم و البته برخی افراد در استان مسائل را به سمت نمایندگان مجلس هدایت می کنند در صورتیکه ما وظایف مشخص داریم و در این بین دستگاه های اجرائی هم باید وظایف خودرا انجام دهند.

حسینی اظهار می کند: پیگیر دریافت بودجه خصوصاً بودجه ۱۴۰۰ بعنوان نخستین اقدام مجلس بودیم و مطالباتی علاوه بر آن از بودجه ۱۳۹۹ داشتیم که ابلاغ های آن وجود دارد؛ در بخش آب و شبکه فاضلاب کمک های مالی شده ولی متأسفانه نتیجه ای که باید برای مردم ملموس باشد، حاصل نشده است.
غیزانیه هنوز مشکل دارد
وی با اشاره به اینکه بیش از ۷۰۰ روستا در استان با مشکل آب رسانی مواجهند، خبر می دهد: در همین بخش غیزانیه هنوز نزدیک به ۱۹ روستا تنش آبی دارند؛ در بخش اسماعیلیه اهواز، روستاهایی در حمیدیه، کارون و باوی هم برخی نقاط گرفتار تنش آبی هستند.
در بخش غیزانیه هنوز نزدیک به ۱۹ روستا تنش آبی دارند؛ در بخش اسماعیلیه اهواز، روستاهایی در حمیدیه، کارون و باوی هم برخی نقاط گرفتار تنش آبی هستند رئیس مجمع نمایندگان خوزستان می گوید: گزارش هایی از دیگر نمایندگان مجلس استان همچون ایذه و اندیکا داریم که در این شهرستان ها نیز مشکل آب رسانی به روستاها وجود دارد و با وجود پیگیری های انجام شده ولی اقدامی یا صورت نگرفته و یا اینکه ناقص انجام شده است.
این در حالی است که این روزها در سایه بی توجهی ها، همان روستاهایی که به آنها آب رسانی می شود نیز در معرض خطر هستند و برمبنای اعلام مسئولان بهداشتی، تردیدهایی درباب سالم بودن آب روستاها وجود دارد.
برای نمونه دبیر شورای سلامت شهرستان اهواز با اشاره به کیفیت پایین آب آشامیدنی در اهواز و پاسخگو نبودن آبفا؛ ضمن ابراز گلایه شدید از عملکرد شرکت آبفا در رسیدگی به مشکلات شبکه توزیع آب روستایی اظهار می کند: ادغام شرکت آبفار با آبفا، چیزی جز اسفبار شدن وضعیت آب روستایی نداشت، شبکه آب روستایی در سالهای گذشته به رغم همه کاستی ها از وضعیت کنونی بهتر بود، آبفا باید بپذیرد هم اکنون رسیدگی به شبکه توزیع روستایی نیز بر عهده این شرکت است.
تأسیسات روستایی وضع خوبی ندارند
مهران احمدی بلوطکی می افزاید: هم اکنون تأسیسات روستایی اوضاع خوبی ندارند و خرابی دستگاه های کلرزنی و نبود ماده ضدعفونی کننده (پرکلرین) در تأسیسات بیداد می کند. مواردی همچون کلر صفر در شبکه توزیعی، کمبود پرکلرین در تأسیسات، شکستگی های لوله آب رسانی در شبکه توزیع، افت فشار و قطعی مکرر، کدورت بالاتر از حد استاندارد، فرسودگی و قدیمی بودن تأسیسات و خطوط آب رسانی از مشکلات موجود است.

احمدی بلوطکی ضمن بیان این مساله که حفظ کلر باقیمانده در میانگین مناسب در شبکه آب توزیعی از ضروریات است و نبود کلر در تأسیسات و عدم کلرزنی آب و عدم پایدار بودن کلر باقیمانده در آب امری پذیرفتنی نیست، خطاب به مسئولان و متولیان امر می گوید: حتما باید بحران و طغیان بیماریها رخ دهند تا چاره اندیشی صورت پذیرد.
وی اظهار می کند: از راه های پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا، شستشوی مرتب دست ها است و یقیناً در دسترس بودن آب سالم برای مردم امری ضروری و انکارناپذیر است. بهداشت نمی تواند بسادگی از کنار آبی گذر کند که هنوز فاقد کلر و پرکلرین است.
یکی از مشکلات اساسی آب روستایی این است که پس از طرح ادغام آب شهری و روستایی، هنوز کسی مسئولیت آب روستایی را به عهده نمی گیرد این مقام مسئول می افزاید: یکی از اشکالات اساسی آب روستایی این است که پس از طرح ادغام آب شهری و روستایی، هنوز کسی مسئولیت آب روستایی را به عهده نمی گیرد و ما نمی دانیم که طرف اصلی ما در آب روستایی چه کسی است، بعد از طرح ادغام و باتوجه به دستورالعمل ها و شیوه نامه های اجرائی، آبفای اهواز بعنوان متولی آب روستایی عرضه شد، اما به رغم همه تلاش هایی که همکاران ما در آبفا انجام داده اند ولی جواب قانع کننده ای برای مشکلات آب روستایی دریافت نکردیم.
در همین زمینه مدیر سلامت محیط و کار مرکز بهداشت خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر درباب نظارت بر کیفیت آب شرب از سطح خانه بهداشت تا ستاد استان اظهار می کند: سنجش کلر آزاد باقیمانده به صورت روزانه توسط بهورزان، مراقبان سلامت و کارشناسان بهداشت محیط انجام می شود.
مهران معلم اضافه می کند: نمونه برداری میکروبی آب از همه روستاها به صورت ماهانه و همین طور نمونه برداری شیمیایی از همه تأسیسات آب رسانی هر ۶ ماه یک دفعه توسط کارشناسان بهداشت محیط انجام می شود.

وی خبر می دهد: بازدید از همه تأسیسات آب رسانی و سامانه های آب رسانی به صورت فصلی و تعیین ریسک سامانه های آب رسانی و همین طور اعلام معضلات آب و فاضلاب به ادارات آب و فاضلاب، فرمانداری، دادستانی و طرح مشکلات در جلسات شورای سلامت شهرستان و استان نیز از دیگر اقداماتی است که در امتداد تامین کیفیت مطلوب آب آشامیدنی روستایی انجام می شود.
مدیر سلامت محیط و کار مرکز بهداشت خوزستان می گوید: درصد مطلوبیت میکروبی روستایی در ۱۰ ماهه اول سال ۹۹ به میزان ۹۴ درصد، درصد مطلوبیت کُلرسنجی ۸۰ درصد و درصد مطلوبیت کدورت نیز ۶۷.۵ درصد است.
به گزارش ساسان گستر به نقل از مهر، در آستانه ورود به روزهای گرم سال در خوزستان، مشکلات آب رسانی در این استان به خصوص در روستا نمود بیشتری پیدا می کند ولی شرایط بگفته افرادی که دستی بر آتش دارند، برای روستاها اصلاً خوش بینانه نیست.

1399/11/28
21:01:45
0.0 از 5 امتیاز
708
تگهای خبر: توزیع , تولید , خدمات , دستگاه
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات