یك كارشناس ارشد بازار سرمایه:

افزایش دامنه نوسان بورس راندمان بازار سرمایه را بالا می برد

افزایش دامنه نوسان بورس راندمان بازار سرمایه را بالا می برد به گزارش ساسان گستر خراسان رضوی یک کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار داشت: افزایش دامنه نوسان موجب افزایش کارایی و راندمان بازار سهام می شود و نمادها به قیمت های واقعی خود نزدیک تر می شوند.


محمدصادق احمدیان طاهری در گفت و گو با ایسنا ضمن بیان این مطلب که افزایش تدریجی دامنه نوسان بعد از سال ها انتظار رقم خورد، بیان کرد: بورس تهران یکی از مهم ترین اتفاق های خودش را تجربه نمود و افزایش دامنه نوسان که نوعی تابو بود، شکسته شد و بازار سهام یک گام به سمت راندمان و کارایی برداشت. کارشناسان و تحلیل گران بازار از سالهای قبل بابت دامنه نوسان محدود بازار سرمایه هشدار می دادند و آنرا مانعی برای تحلیل محوری و بلوغ بازار سرمایه می دانستند.
وی درباره ایرادهای دامنه نوسان محدود اضافه کرد: محدود بودن دامنه قیمتی سبب سرریز نوسانات یک سهم در ایام آینده می شود و این مساله موجب تاخیر در کشف قیمت واقعی سهم شده و کارایی اطلاعاتی بازار را پایین می آورد. تاخیر در کشف قیمت واقعی موجب این می شد که سرمایه گذارها در قیمت های غیرواقعی معامله کنند و برای برطرف نمودن این مشکل مجبور بودند معاملات خودرا به تاخیر بیاندازند تا سهم به قیمت واقعی خود برسد. با محدود بودن دامنه نوسان، زمانی که قیمت سهام به سقف یا کف قیمت خود نزدیک می شود، شتاب می گیرد که به آن اثر کهربایی هم گفته می شود و این اتفاق موجب رفتارهای معاملاتی نادرست می شود. همین طور دامنه نوسان محدود را می توان نوعی دخالت غیرمستقیم در معاملات دانست. البته حالا تنها یک درصد به دامنه نوسان اضافه شده و دامنه به مثبت و منفی ۶درصد رسیده است ولی گفته می شود این عدد به تدریج تا مثبت و منفی ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت.
احمدیان طاهری افزود: فعلا در نمادهای بازار اول بورس و فرابوس این اتفاق افتاده و فقط نمادهای خاصی شامل افزایش دامنه نوسان شدند. بنظر می رسد سیاست گذار کلان بورسی، اندازه شرکت، میزان شناوری، نقدشوندگی، شفافیت در اطلاع رسانی، ادامه در سودآوری و... را معیارهای مهمی برای افزایش دامنه نوسان سهم ها در نظر گرفته است و دامنه نوسان سهم ها بر طبق برخی شاخصه ها افزایش می یابد.


کارگزاری ها می توانند از هیجان مشتریان بکاهند
وی با تاکید بر این که کارگزاری ها می توانند از هیجانات مشتریان بکاهند، اشاره کرد: با ورود افراد زیادی که در طول دو سال قبل به بازار سرمایه اتفاق افتاد، این بازار از خلاء آموزش و دانش کافی رنج می برد؛ چونکه افراد بدون اطلاع از وضعیت نمادها، سودآوری، سود و زیان شرکت ها، وضعیت فروش، تاثیر اتفاق های سیاسی بر اقتصاد و... مبادرت به خریداری سهم ها می کردند و زمانی که افراد بدون اطلاعات و دانش کافی مبادرت به سرمایه گذاری کنند، نتیجه اش زیان های فراوان است و متاسفانه سرمایه گذاران در این مقطع بسیاری از بازار سرمایه رنجیده خاطر شدند و خاطره خوبی در بازار سرمایه برای افراد شکل نگرفت. در چنین شرایطی کارگزاری ها می توانند در کنار سرمایه گذاران و سیاست گذاران سازمان بورس از هیجانات مشتریان بکاهند و با ارائه خدمات بهتر و خدمات آموزشی و تحلیلی به افراد کمک کنند تا خرید و فروش سهام افراد برمبنای اتفاق های هیجانی نباشد و مبتنی بر تحلیل و ارزیابی باشد.
مدیرعامل شرکت کارگزاری حافظ با اشاره به وضع عوارض بر صادرات و تاثیر آن بر بازار بورس اظهار داشت: وضع این عوارض موجب شد تا صنعت فولاد سال جدید را با یک شوک شروع کند و عوارض ۲۲ درصدی صادرات فولاد که حداقل تا اختتام اردیبهشت ماه هم ادامه دارد درحالی ست که ایران با مازاد تولید فولاد و فرآورده های فولادی مواجه می باشد و شرکتها چاره ای جز صادرات ندارند. از جانب دیگر بواسطه تحریم ها، شرکت های فولادی مجبورند کالاهای خودرا با تخفیف و به قیمت های پایین تر در بازارهای جهانی به فروش برسانند. این مسائل موجب شد تا تولیدکنندگان فولادی در نامه های جداگانه به وزیر صمت، معاون اول رییس جمهور و ستاد تنظیم بازار درخواست کنند که در این موارد از نظر متخصصان هم بهره مند شوند و افرادی که این نامه ها را امضا کرده بودند، تولید بیش از ۹ میلیون تن شمش فولاد کشور که ۵۵ درصد تولید کل کشور و ۱۰ درصد بازار سرمایه را شامل می شود در اختیار دارند. وزارت صمت ابلاغیه شرکت های فولادی را برمبنای مصوبه شورای عالی اقتصادی سران قوا و با تکلیف ستاد تنظیم بازار ابلاغ نمود که برای یک دوره دو ماهه و تا اردیبهشت ماه است و دولت برای تمدید آن باید باردیگر مجوز بگیرد و ممکنست تا شهریورماه تمدید شود.


مکانیزم عوارض بر فولادی ها ناجوانمردانه است
احمدیان طاهری مدیریت آثار تورمی قیمت مواد اولیه و تورم حوزه مصرف، تقویت موجودی انبارهای داخل کشور در آستانه فصل گرما، لزوم بازگشت قسمتی از افزایش قیمت های جهانی به خزانه باتوجه به تثبیت قیمت گاز طبیعی و انرژی در کشور و اختلاف فاحش آن با قیمت های جهانی و اطمینان از اولویت داشتن مصرف کننده داخلی و صنایع پایین دست نسبت به خریداران خارجی را چهار دلیل وزارت صمت برای اعمال عوارض های جدید صادراتی که بصورت پلکانی هم اعمال می شوند عنوان نمود و اضافه کرد: در فهرست عوارض صادراتی گروه هایی حضور دارند که در داخل کشور به تولیدات آنها نیاز وجود دارد و حجم صادرات شان هم کم است اما مکانیزم عوارض بر فولادی ها ناجوانمردانه و تامل برانگیز است. باتوجه به جنگ اوکراین و روسیه و بحران شرق اروپا، ترکیه و چین فعال شده اند و در تلاش هستند تا جای فولاد ایران را در بازارهای جهانی بگیرند و سخت شدن صادرات، علاوه بر کاهش ورود ارز به کشور، موجب از دست رفتن بازارهای جهانی هم می شود و کشورهای دیگر جای شرکت های ایرانی را می گیرند.
وی با اشاره به مشکلات شرکت های تولیدی اشاره کرد: تولیدی ها با شرایط عجیبی در تولید روبه رو هستند؛ در تابستان با قطعی برق و در زمستان با قطعی گاز مواجه اند و ظرفیت های تولیدشان کم شده است. حقوق کارگران بیش از ۵۰ درصد بالا رفته و هزینه شرکتها چند برابر شده است و همه این موارد دست به دست هم می دهد تا جذابیت های طرح های سرمایه گذاری و توسعه کم شود و سرمایه گذاری و تولید در طولانی مدت لطمه های فراوانی ببیند. مطمئنا بازار سرمایه هم از این مصوبات متاثر می شود و انتظار فعالان بازار لغو چنین مصوباتی است تا شرکت ها، لطمه کمتری ببینند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوالی در خصوص این که آیا بورس در ایران می تواند بعنوان دماسنج اقتصاد کشور عمل کند، اظهار نمود: بازار سرمایه یک ابزار مدرن مالی است که از حدود ۱۴۰ سال قبل در کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، هلند و... شروع به کار کرده و قدمتش در ایران به کمتر از ۵۰ سال می رسد. با توجه به این که بیش از ۷۰ درصد بنگاه های اقتصادی و تولیدی ایران در بازار سرمایه حضور ندارند، بازار سرمایه نمی تواند دماسنج اقتصاد ایران باشد.
احمدیان طاهری اضافه کرد: بورس در ایران نو پا است و تا حدود دو سال قبل اصلا بازار شناخته شده ای نبود و افراد معدودی با بازار سرمایه ارتباط داشتند. باتوجه به سیاست های دولت قبل، آحاد مردم درگیر بازار سرمایه شدند و نقش این بازار در اقتصاد کشور پررنگ تر شد. بازار سرمایه در طول این مدت نشان داد که قابلیت بزرگ و توسعه داده شدن دارد و این امر نیازمند ایجاد زیرساخت ها است. مشاهده کردیم که با ورود میلیونها نفر به بازار، مشکلاتی به وجود آمد و کارگزاری ها آماده این هیجانات نبودند؛ از نظر منابع انسانی، افراد کارآموخته و دانش آموخته، فناوری اطلاعات و... ایراداتی به وجود آمد و بطورمثال سامانه های معاملاتی متاسفانه گرفتار مشکل و اختلال می شدند. باید برای رشدهای بعدی به فکر ایجاد زیرساخت ها باشیم.




منبع:

1401/02/18
15:05:43
5.0 از 5 امتیاز
297
تگهای خبر: آمریكا , ابزار , ارز , اقتصاد كشور
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(2)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات