یادداشت

تغییرات شاخص دلار آمریکا در فراز و نشیب­های جنگ اوکراین

تغییرات شاخص دلار آمریکا در فراز و نشیب­های جنگ اوکراین ساسان گستر: یک متخصص تحلیل تکنیکال در یادداشتی با بررسی وضعیت دلار آمریکا پس از حمله روسیه به اوکراین نتیجه گیری کرد که دلار آمریکا هنوز درحال موج سواری بر روی جنگ اوکراین است و امتیازگیری اقتصادی آمریکا از هم­پیمانان خود در خلال این جنگ هنوز به انتها نرسیده است.


به گزارش ساسان گستر به نقل از ایسنا، در یادداشت سپیده عسگری آمده است: پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ شمسی مطابق با ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ میلادی خبر تهاجم گسترده روسیه به اوکراین منتشر گردید. این تهاجم در ادامه تنش­هایی بود که از سال ۲۰۱۴ میلادی شروع شده بود و با شروع ریاست جمهوری ولودیمیر زلنسکی، کمدین یهودی الاصل به اوج خود رسید و در نهایت به تهاجمی منتهی شد که بزرگترین حمله نظامی به خاک اروپا بعد از جنگ جهانی دوم است.
بدون شک در این نبرد هر دو طرف ضررهای زیادی را متحمل شدند. سایر کشورهای اروپایی نیز متأثر از خسارتهای ناشی از جنگ خصوصاً در مسئله انرژی شده­ اند. اما پرسش اینجاست که وضعیت اقتصاد امریکا در این نبرد چه تغییری داشته است؟
اقتصاد امریکا شاخص­های مختلفی دارد که بررسی همه آنها از موضوع این یادداشت خارج است اما یکی از فاکتور های مطرح در اقتصاد امریکا، شاخص دلار است. این شاخص بیان کننده موازنه اقتصادی بین امریکا و هم­پیمانان خویش است.
در این یادداشت نمودار ارزش شاخص دلار آمریکا به روش تکنیکال، تحلیل می­ شود. همین طور وضعیت این شاخص در خلال جنگ اوکراین بصورت کاملاً علمی و به دور از تحلیل­های سیاسی بررسی شده است.
شاخص دلار آمریکا که با عبارتهای USD Index، USDX، DXY، DX نمایش داده می­ شود، یک سبد ارزی متشکل از هفت ارز دیگر است. این ارزها عبارتند از یورو (۵۷.۶ درصد)، ین ژاپن (۱۳.۶ درصد)، پوند انگلیس (۱۱.۹ درصد)، دلار کانادا (۹.۱ درصد)، کرون سوئد (۴.۲ درصد) و فرانک سوئیس (۳.۶ درصد) که در چارت زیر نمایش داده شده است.

شاخص دلار آمریکا، اقتصاد کشورهایی که در سبد ارزی فوق سهیم هستند را در مقابل اقتصاد آمریکا می­ سنجد. ارز یورو به سبب وجود کشورهای مختلفی همچون فرانسه، آلمان، ایتالیا و سایر کشورهایی که ارز رسمی آنها یورو است، بیشترین سهم را در شاخص فوق دارد؛ بدین سبب شاخص دلار آمریکا، قدرت اقتصاد آمریکا در مقابل کشورهای منطقه واحد پولی یورو به اضافه پنج کشور سوئیس، سوئد، کانادا، انگلیس و ژاپن را نشان می­ دهد.
فرمول محاسبه شاخص دلار آمریکا به شرح زیر است:
USDX = ۵۰.۱۴۳۴۸۱۱۲ × (EURUSD . -۰.۵۷۶) × (USDJPY . ۰.۱۳۶) × (GBPUSD . -۰.۱۱۹) × (USDCAD . ۰.۰۹۱) × (USDSEK . ۰.۰۴۲) × (USDCHF . ۰.۰۳۶)
وقتی ارزش شاخص دلار آمریکا بالا برود؛ یعنی اقتصاد آمریکا تقویت شده است. وقتی این شاخص کم شود یعنی اقتصاد آمریکا تضعیف شده است. بوسیله این شاخص می­ توان وضعیت آمریکا را به خوبی رصد کرد. به عنوان مثال در جنگ­ها یا بحران­های سیاسی یا پس از اتخاذ تصمیمات مختلف توسط رؤسای جمهور آمریکا، با مراجعه به این شاخص می­ توان دریافت که قدرت آمریکا در جهان در چه وضعیتی قرار دارد برای اینکه هم­پیمانان تجاری آمریکا که در سبد ارزی فوق سهیم هستند؛ یعنی کشورهای اروپایی، کانادا و ژاپن، اطلاعات دقیقی از وضعیت اقتصاد آمریکا دارند؛ پس عکس­ العمل آنها در مقابل تصمیمات آمریکا که در شاخص USDX خودرا نشان می­ دهد به خوبی بیان کننده وضعیت و جایگاه اقتصاد امریکا در جهان است.
تصویر زیر نمودار تغییرات ارزش شاخص دلار آمریکا برای ۵۲سال اخیر است:

قسمت­هایی که نمودار به اوج خود رسیده است، اقتصاد آمریکا در مقابل کشورهای مذکور تقویت شده است و در مواردی که نمودار نزول داشته، این وضعیت برعکس بوده است.
طبق یک قرارداد اولیه، ارزش شاخص دلار را ۱۰۰ هزار در نظر گرفته و بعد از آن تغییرات این سبد ارزی را نسبت به آن عدد مرجع حساب می­ کنند. به عنوان مثال در زمان نگارش این یادداشت، ارزش شاخص دلار آمریکا بر روی عدد ۱۰۴.۹۶۱ قرار دارد. این به مدلول آنست که ارزش دلار امریکا از شروع شاخص ۴.۹۶۱ درصد بالا رفته است.
تصویر زیر نمودار شاخص دلار آمریکا برای ۲۲ سال اخیر است. در این نمودار خطوط مهم حمایتی و مقاومتی را ترسیم کرده ایم:

هم اکنون ارزش شاخص دلار آمریکا در محدوده خط ۱۰۵ قراردارد. اگر توان کافی برای شکستن این خط وجود داشته باشد، جهش سریعی خواهد داشت و اگر نتواند آنرا بشکند، باردیگر به سمت عدد پایه ۱۰۰ نزول خواهدنمود.
در تصویر زیر نمایی دقیق­تر از وضعیت USDX را شاهد می باشیم. همانطور که مشاهده می­ کنید یک کانال صعودی با شیب نسبتا ملایم وجود دارد. شاخص اکنون به خط فوقانی کانال رسیده است و در صورت شکسته شدن آن، با یک جهش مواجه خواهیم بود.


در تصویر زیر ترازهای فیبوناچی را برای ۱۴ماه اخیر در بازه­ های زمانی روزانه ترسیم شده است. در این تصویر هم به خوبی مشخص است که شاخص در یک وضعیت خاص در محدوده خط ۱۰۵ قراردارد که در صورت شکستن آن با یک رشد جهشی تا عدد ۱۱۴.۵ مواجه خواهیم بود.

حالا باتوجه به مطالب فوق، تحلیل نمودار شاخص دلار آمریکا به روش تکنیکال برای دو مسیر صعودی و نزولی به شرح زیر ارائه می­ شود.
در مسیر صعودی:
در زمان نگارش این یادداشت، شاخص بر روی عدد ۱۰۴.۹۶۱ قرار دارد. از یک طرف در پشت خط قدرتمند ۱۰۵ و از جانب دیگر در نزدیک دیواره بالایی کانال صعودی و از همین طور در وضعیت نزدیک به تراز ۱۰۰درصد فیبوناچی است. همه این نکات تأیید می­ کنند که شکسته شدن خط ۱۰۵ به مدلول وقوع یک جهش صعودی در شاخص دلار خواهد بود. این جهش به مدلول تقویت دلار آمریکا و به تبع آن اقتصاد آمریکا خواهد بود.
در راه صعودی بعد از عبور از خط ۱۰۵، با محدود ۱۱۰ و سپس ۱۱۵ مواجه خواهیم بود که شکستن هرکدام از این خطوط کار دشواری بوده و نیازمند تزریق پارامترهای قدرتمند سیاسی – اقتصادی به ارزش دلار امریکا خواهد بود.
در مسیر نزولی:
اگر خط ۱۰۵ شکسته نشود، اساسا با یک نزول مواجه خواهیم بود. این نزول به سبب قدرت بالای این خط می­ تواند شدید باشد اما بعید است که این نزول در کوتاه مدت به کمتر از عدد مرجع ۱۰۰ ادامه یابد؛ بدین سبب توقع داریم که در صورت وقوع نزول ارزش دلار، این کاهش ابتدا تا خط ۱۰۲ و سپس تا عددمرجع ۱۰۰ ادامه یابد.
اما در صورت شکسته شدن عددمرجع ۱۰۰ و کاهش ارزش دلار به زیر آن، باید منتظر بود تا به سمت محدوده پایین­ تر یعنی خط ۹۰ کاهش داشته و این به مدلول تضعیف جدی دلار آمریکاست.
افزایش شاخص دلار آمریکا در خلال جنگ اوکراین
در راه پویش شاخص دلار امریکا، همانطور که در تصویر زیر کاملا مشخص است؛ از شروع شروع جنگ اوکراین یعنی ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ میلادی تاکنون، شاخص دلار ۹.۴۲۹ واحد رشد داشته است. این به مدلول آنست که نسبت به وضعیت خود در تاریخ ۲۴ فوریه که بر روی عدد ۹۶.۲۳۳ قرار داشت ۹.۸۰ درصد افزایش داشته است. هنوز جنگ اوکراین به انتها نرسیده است. باتوجه به وضعیت سیاسی-نظامی و بر طبق آنچه در تحلیل فوق بدان اشاره شد، دلار آمریکا هنوز درحال موج سواری بر روی جنگ اوکراین است و امتیازگیری اقتصادی آمریکا از هم­پیمانان خود در خلال این جنگ هنوز به انتها نرسیده است.





منبع:

1401/03/30
09:44:38
5.0 از 5 امتیاز
322
تگهای خبر: آمریكا , ارز , اقتصاد كشور , انرژی
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات