گزارش ساسان گستر؛

توسعه کشت دوم بایدها و نبایدهای آن

توسعه کشت دوم بایدها و نبایدهای آن ساسان گستر: توسعه کشت دوم بهترین راه دستیابی به راندمان بهینه است که به ارتقای توان اقتصادی کشاورزان کمک کرده و قسمتی از هزینه های آماده سازی زمین برای کشت برنج در فصل زراعی را تامین می کند.



خبرگزاری مهر، گروه استانها، سیده سمیه رعد: یکی از راهکارهای افزایش تولید محصولات کشاورزی کشت دوم است که علاوه بر این سبب صیانت از خاک، کاهش علف های هرز، کاهش مصرف کودهای شیمیایی، حاصلخیزی خاک و تامین قسمتی از نیاز نهاده های پرورش دام می شود و به ارتقای توان اقتصادی کشاورزان نیز کمک شایانی کرده و قسمتی از هزینه های آماده سازی زمین و کشت و کار برنج را در فصل زراعی تامین می کند.
کشت برنج، کلزا و سایر دانه های روغنی، شبدر، انواع باقلا، گیاهان خانواده حبوبات و برخی سبزیجات همچون محصولاتی هستند که امکان کشت و پرورش آنها در اقلیم و آب و هوای گیلان وجود دارد و کشاورزان استان نسبت به اقبال بیشتری نشان می دهند.
بر اساس تقویم کشاورزی استان گیلان زمان مناسب کشت حبوبات پاییزه از نیمه دوم مرداد تا دهه آخر شهریور، شبدر بلافاصله پس از برداشت برنج شهریور و مهر، سبزیجات برگی و غده ای از نیمه دوم شهریور تا نیمه آبان، باقلا از نیمه دوم مهر تا اوایل آذر و راتون پس از برداشت برنج است.
طبق اعلام سازمان جهاد کشاورزی گیلان، میزان کشت دوم در اراضی این استان طی سالهای ابتدایی دهه ۹۰، حدود ۵۵ هزار هکتار بوده که این میزان در سال قبل به ۷۹ هزار هکتار بالا رفته و این امر نشان دهنده استقبال فزاینده کشاورزان گیلانی نسبت به کشت دوم است و باتوجه به مزایای برشمرده شده، مطلوب است شرایط توسعه کشت دوم در اراضی زراعی استان که به طور معمول در ۶ ماهه دوم سال خالی از زراعت است، برقرار شود.

توسعه کشت دوم اصلی ترین و بهترین راه دستیابی به راندمان بهینه است
«محمود هوشیارفرد» پژوهشگر و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلان اینکه هم اکنون بوسیله کاهش هزینه تولید، افزایش عملکرد در واحد سطح و بهینه سازی راندمان زمین می توان سود کشاورزان را بیشتر کرد، اظهار داشت: بنظر می رسد افزایش راندمان کوتاه ترین راه ساماندهی کشاورزی در وضعیت و امکانات فعلی باشد تا تراز مثبتی از سرمایه گذاری و فعالیت در بخش کشاورزی به دست آید.
وی با اعلان اینکه توسعه کشت دوم اصلی ترین و بهترین راه دستیابی به راندمان بهینه است، اضافه کرد: توسعه کشت دوم از راه های استفاده بهینه از زمین و زیرساخت های موجود در بخش کشاورزی و تقویت اقتصاد خانوارهای روستایی است.
هوشیارفرد با اشاره به این که کاشت دانه روغنی کلزا، در استان گیلان چندان سابقه ای ندارد و دارای خاصیت های خاص منحصر به خود است، بیان کرد: کشاورزان گیلانی در سالهای آغازین تمایل خوبی به کشت و کار این محصول به عنوان کشت پاییزه داشتند و تشویق و تشویق می شدند اما به مرور زمان نه فقط از میزان رغبت کشاورزان به سمت کشت بیشتر این محصول کاسته شد بلکه، جمعیت پذیرندگان کشت کلزا نیز کاهش پیدا کرد.
کاهش تمایل کشاورزان گیلانی به کشت کلزا
وی افزود: پذیرش تولید کلزا نسبتاً جدید و توسعه کشت آن در استان به سبب کاهش مشارکت اجتماعی ناشی از موانع و محدودیت هایی مانند کیفیت بذر و رقم اصلاح شده و نیز مشکلات کاشت، داشت و برداشت و بازار رسانی به شدت کم شد و کلزاکاران گیلانی، از ارائه خدمات فنی و ترویجی در رابطه با کلزا رضایت نسبی داشته ولی عدم دسترسی کافی به ماشین آلات و پیچیدگی های مربوط به تحویل محصول و دریافت وجه مزید بر مشکلات توسعه کشت کلزا در استان محسوب می شوند.
هوشیار فرد با اعلان اینکه کشت دوم یا همان کشت محصولات در تناوب با برنج (در زمین شالیزار)، به عنوان راهکاری برای کشاورزی پایدار و همین طور افزایش تولید به کشاورزان است، اظهار داشت: کشاورزان با بهره گیری از عامل زمان می توانند بدون بار هزینه ای مازاد و با بهره گیری از نهاده های موجود، بیشتر ساخته و درآمد کسب کنند البته باید در کنار فواید و آثار اقتصادی کشت دوم به آثار مطلوب اجتماعی آن مانند کاهش میزان مهاجرت و بیکاری جوامع روستایی نیز توجه داشت.
وی اضافه کرد: متأسفانه مشکلات عدیده ای برای کشت کلزا در اراضی شالیزاری در مراحل کاشت، داشت، برداشت و بعد از برداشت این محصول وجود دارند به عنوان مثال، ایجاد حالت غرقاب در اراضی شالیزاری ناشی از بارندگی های شهریورماه و خصوصاً نیمه دوم سال برای کاشت کلزا و محصولات دیگر شامل سبزیجات برگی، غده ای و لوبیا دردسر ساز است.
پژوهشگر و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان با اشاره به این که مشکل مدیریت بقایای کلزا، ضعف پایبندی به اجرای تعهدات توسط نهادها یا دستگاه اجرائی، عدم اجرای تعهدات بیمه گذار در پرداخت خسارت از دلیلهای عدم موفقیت کشت کلزا محسوب می شود، اظهار داشت: بر این اساس عمده کشت دوم در اراضی شالیزاری گیلان منحصر به پرورش راتون است.
وی اشاره کرد: ارزش افزوده سبزیجات برگی و غده ای بیش از راتون و کلزا است برای اینکه به سبب عدم تناسب قیمت محصولات کشت دوم، کشاورز بدنبال زراعتی می رود که در مقایسه با محصولات راهبردی و مهم در امنیت غذایی چندان برای کشور تأثیر گذار نیست و از جانب دیگر، کلزا نسبت به راتون و سبزیجات برگی و غده ای تا حد زیادی از نظر امکانات و ماشین آلات کاشت و برداشت و فقدان صنایع نیازمند برنامه ریزی، سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایت بیشتری است.
هوشیار فرد افزود: تولید راتون نیز دارای ریسک است و رشد آن و میزان محصول به شرایط آب و هوایی و نوع رقم کشت شده بستگی دارد.

ضرورت برنامه ریزی های علمی و کاربردی برای توسعه کشت دوم
وی با اعلان اینکه باید با برنامه ریزی های علمی و کاربردی نسبت به توسعه کشت دوم اقدام نمود، اظهار داشت: تحقیقات در حوزه کشت دوم کافی نبوده و بررسی ها و تحقیق جامع در حوزه معرفی ارقام مناسب و زودرس برخی محصولات، بیماریها، آفات و علف های هرز محصولات رایج در کشت دوم استان و نیز تأثیر کشت محصولات دوم روی رشد و عملکرد، علف های هرز و آفات ارقام بومی گیلان ضرورت دارد.
هوشیار فرد با تأکید بر این که باید دانست که چه سطحی از اراضی شالیزاری (روی نقشه و به تفکیک مناطق روستایی) آبگیر و باتلاقی نبوده و قابلیت کشت دوم (غیر راتون) را برای کشت کلزا یا گیاهان علوفه ای نظیر شبدر دارد، اضافه کرد: جو و ذرت علوفه ای برای تامین بخش زیادی از علوفه مورد نیاز دامداری ها و توسعه دامپروری ظرفیت دارند.
وی با تأکید بر تسطیح، یکپارچه سازی و زهکشی اصولی و صحیح اراضی شالیزاری بیان کرد: تحت شرایط مشابه زهکش زمین، محصول دهی شبدر در کشت های زود کاشت (بعد از برداشت ارقام زودرس برنج) نسبت به زمان تناوب با رقم دیررس برنج، تا میزان ۵۰ تن وزن تر در یک هکتار می رسد.
هوشیار فرد با اشاره به این که تامین بموقع و کامل کلیه نهاده های مورد نیاز کشاورزان به خصوص بذر اصلاح شده و مرغوب و کانالیزه کردن راه های صادرات محصولات کشت دوم از راهکارهای توسعه کشت دوم است، اضافه کرد: برگزاری همایش یا سمینار سالانه کشت دوم و کلاس های ترویجی- آموزشی باکیفیت بیشتر باتوجه به نیاز کشاورزان، فعالیت شرکت های خدماتی مشاوره کشاورزی و برقراری ارتباط مؤثر بین کنشگران و پشتیبانی از متقاضیان تأسیس صنایع تبدیلی، بسته بندی و جنبی کشت دوم همچون کلزا با اعطای وام های تکلیفی به آنان و ایجاد تعاونی های تولید محصولات کشت دوم بمنظور جذب و فروش محصولات می توان موانع پیش روی توسعه کمی و کیفی کشت دوم در اراضی شالیزاری و حتی کشت پاییزه در اراضی باغی استان گیلان را به حداقل رساند.
وی عنوان کرد: راه اندازی واحد سازمانی مشخص در سازمان جهاد کشاورزی با هدف بازبینی و شناسایی دقیق مناطق مستعد کشت دوم، برنامه ریزی، سیاستگذاری، نظارت و کنترل کشت دوم پیشنهاد می گردد. همچنین، توجه به تضمین خرید مازاد تولیدات محصولات مختلف، ایجاد امکانات لازم برای صادرات محصولات تولیدی، تجاری و بازاریابی تولیدات کشت دوم، تامین ماشین آلات مورد نیاز بسیار لازم و ضروری هستند.
طی سالهای اخیر با توسعه کشت دوم خلأ وجود برنامه درست و ارائه آموزش های لازم در بین کشاورزان حس می شود پس سازمان جهاد کشاورزی برای تشویق و تشویق کشاورزان به کشت محصول زودبازده و همین طور اقتصادی باید برنامه ریزی مناسبی انجام داده و کلاس های توجیهی و ترویجی برگزار کند.


منبع:

1401/06/23
10:59:43
5.0 از 5 امتیاز
263
تگهای خبر: ارز , بازار , تولید , خدمات
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات